Koliko su plaćeni respiratori od strane UAE, isti kao što je nabavilla Srebrena malina

1918 0

Danas je završena procedura carinjenja robe koju je Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je Bosni i Hercegovini 26. maja 2020. godine uručila pomoć za borbu protiv pandemije COVID -19.

Potvrdio je to za Raport glasnogovornik Uprave za indirektno oprezivanje Ratko Kovačević.

To znači da su 40 respiratora i 100.000 testova za covid-19 i ostala medicinska oprema spremni za podjelu.

„Čekali smo podatke o cijenama i to je danas okončano. Što se UIO tiče, carinska procedura je završena, roba je ocarinjena i moguće ju je preuzeti i uvesti u carinsko područje BiH. Ko će to uraditi, ne znamo“, kaže Kovačević.

Donacija iz UAE izazvala je veliku pažnju javnosti jer je 40 respiratora koji su došli istog tipa kao i one koje je u Kini kupila kompanija Srebrena malina za 10,5 miliona KM.

Prema zvaničnom dokumentu koji je odgovor na upit Ministarstva vanjskih poslova BiH, a koji je u posjedu Raporta, o cijeni donirane opreme, naznačeno je da cjelokupna donacija vrijedi 2,5 miliona dolara. Posebno je zanimljiv dio koji se odnosi na cijenu doniranih respiratora. Ističu da je cijena 40 respiratora između 15 i 70 hiljada dolara po respiratoru te su uzeli prosječnu cijenu od 42.000 dolara po respiratoru.

To je i dalje znatno jeftinije od respiratora koje je nabavljala kompanija voditelja Fikreta Hodžića “Srebrena malina” po nalogu Federalne uprave civilne zaštite. Ti su plaćeni više od 100.000 KM po komadu. Zbog svega se vodi istraga protiv federalnog premijera Fadila Novalića, suspendiranog direktora FUCZ Fahrudina Solaka, vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka.

Related Post

SDAizacija Demokratske fronte

Autor - 01/09/2020 0
U posljednih 7 godina, od 2013. godine, građani Bosne i Hercegovine svjedoci su najveće političke podvale i lažne građanske „lijeve“…

ZELENA LJEVICA

Autor - 04/09/2020 0
Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Envera Bijedića (59) (predsjednik SD-a) iz Tuzle zbog postojanja…

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.