Tomašević: Grad više neće prodavati stanove, gradit ćemo nove i iznajmljivati ih

50 3

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević u povodu godine dana vlasti u intervjuu za Hinu najavljuje veliki projekt Paromlin koji će biti multifunkcionalni društveno-kulturni centar cijelog grada na prostoru industrijske baštine.

Najavljuje i revitalizaciju Gredelja, Zagrepčanke i Bloka Badel koji su nekoliko desetljeća bili “mrtvi kapital” Grada, a u kojima će biti mjesta i za priuštivo stanovanje, razne društvene sadržaje ali i komercijalne kako bi se našao balans za financijsku održivost tih projekata.

Gradonačelniče, 4. lipnja bit će godina dana od kada ste došli na čelo Zagreba. Što smatrate svojim najvećim uspjehom, a što promašajem, odnosno da ste mogli bolje?

Najveći uspjeh je promjena modela upravljanja Gradom, u svakom segmentu funkcioniranja, od javnih nabava do zapošljavanja. Govorimo o više desetaka gradskih poduzeća i preko 300 gradskih ustanova u kojima smo promijenili model u kojem se zapošljavalo isključivo po “stranačkom ključu” i podobnosti. Pozicije sada dobivaju ljudi po kvalifikacijama i u tom smislu radimo restrukturiranje. Čak niti u oporbi na to nitko ne može ništa reći jer se vidi ogromna razlika u odnosu na stil i model upravljanja kakav je imao bivši gradonačelnik.

Jedan od najvećih uspjeha je i financijska stabilizacija Grada koji smo doista zatekli na potpunom rubu. Unatoč tome što smo tek polovicom prošle godine preuzeti Grad uspjeli smo dovesti do balansiranog proračuna sa deficitom koji u zadnjih pet godina nikad nije bio manji – iznosi 30 milijuna kuna, što je gotovo zanemarivo na proračun od nešto manje od 14 milijardi kuna. To je tim bitnije, jer je bivša vlast u proračun za 2021. stavila milijardu kuna fiktivnih prihoda od prodaje Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke, za koje su znali da se neće prodati, ali su si time dali “zeleno svjetlo” za predizbornu potrošnju.

Radimo i velike promjene u gospodarenju otpadom. Očekivao sam otpore jer se godinama novac građana prebacivao u džepove privatnih firmi za poslove koje gradska poduzeća mogu raditi. Sustav gospodarenja glomaznim otpadom je sada kompletno u gradskim rukama i stvara konkretne uštede.

Jako sam nezadovoljan s obnovom privatnih zgrada nakon potresa koja je tek započela s jednom zgradom. Bez obzira što je to zakonska odgovornost države, ne mogu biti zadovoljan kao gradonačelnik grada koji ima puno građana čiji su domovi u ruševinama.

Koje promjene su po vama osjetili Zagrepčani u proteklih godinu dana?

Sve stvari koje radimo su zapravo temelj za promjene koje će građani puno više osjetiti u idućim godinama tj. do kraja mandata. U prvih godinu dana je puno vremena otišlo na neke spore promjene zbog zakonskog okvira. Sve što smo obećali, vezano za reviziju financija, smanjivanje 27 gradskih ureda na 16 – sve smo to napravili. Građani mogu osjetiti drugačiju energiju i atmosferu vezano za to kako gradska vlast s njima komunicira, koliko je dostupna i da svi u ovom gradu imaju jednake šanse u javnim nabavama i zapošljavanju. To je ključno kako bi na tim temeljima radili buduće infrastrukturne i druge projekte.

Koji su to projekti?

U gospodarenju otpadom nakon 20 godina idemo u prve investicije za nove objekte, kao što je primjerice kompostana. Isto tako, od svih velikih gradova mi jedini mijenjamo model sustava naplate prema stvarnoj količini odloženog miješanog otpada. To je pravedan sustav koji će onima koji odvajaju omogućiti da plaćaju manje. Zagreb više neće biti “Kantograd”, spremnici će biti u prostoru zgrada ili na njihovom zemljištu, a tamo gdje to neće biti moguće na javnoj površini postavit će se boksovi, a u centru grada podzemni spremnici.

There are 3 comments

 1. חברתנו מתמחה בעיקר במתן שירות ללקוח ובעלת מוניטין של שנים בענף המשאבות ובהתקנת
  משאבות מים מכל הסוגים לרבות : מערכות להגברת לחץ מערכות לביוב ניקוז דירות ומוסדות ציבוריים מגוון פתרונות ושירותים מתקדמים למשאבות מים מכל הסוגים.
  מים משגע, ברים, מסעדות, עתיקות ופארק גולף מהיפים ביותר.

  ראשון עד רביעי אין בעיה של עומס ניתן
  לתאם ולהזמין נערה לשעה הקרובה כך שאם
  אתה רוצה גיחה קטנה באמצע היום
  בימי ראשון עד רביעי כל שנותר הוא להכנס לאתר ולהתקשר להזמין שעה מראש.
  למי שלא ידע תעשיית החדרים להשכרה
  לפי שעה פורחת וכיום בכל עיר ניתן למצוא אפשרויות
  רבות. המשרד נותן שירותים בתחום המיסוי והחשבונאות,
  עם ותק של מאות לקוחות מרוצים
  ממגוון סוגים – חברות, עצמאים ושכירים.

  בית דפוס המתמחה בהדפסת ספרים חוברות קטלוגים נותן מגוון פתרונות לכל עבודה.
  כעת בא לכם לחסוך, אנו נעשה לכם עבודה מקצועית במחיר נמוך.
  מכללת סמארט הינה מכללה מקצועית ללימודים בתחום ההייטק, אנו
  מציעים מגוון רחב של קורסים כגון קורס בדיקות תוכנה
  ידני, קורס אוטומציה, קורס בינה עיסקית, קורס פיתוח תוכנה ועוד!

 2. אתלטים מקצועיים – לרוב מחפשים לשמור על השרירים משוחררים ולהימנע מפציעות במהלך פעילות ספורטיבית.
  מטרתו של עיסוי בראשון לציון מסוג זה היא לסייע ולהכין את המתעמל טרם אירוע ספורטיבי או פעילות גופנית מאומצת ולסייע למתאמן להחלים
  מהר יותר ובצורה יסודית יותר מפציעות שחווה בעבר.
  עיסוי ספורט הוא מונח כללי המתאר כל עבודה על הגוף
  שנעשית על אנשים שפעילים
  גופנית על בסיס קבוע. מהו עיסוי ספורט בראשון
  לציון ? כל מה שצריך זה רק לדעת לבחור, עיסוי כזה שמורגש צעד
  אחר צעד ואפילו פוגש את הרקמות העדינות ביותר בגוף.
  ספורטאים מתחומים שונים מכוונים לקבל תוצאות שונות, לכן חשוב ליידע
  את המעסה באשר להעדפות האישיות שלכם טרם העיסוי המפנק.
  בני הגיל השלישי זקוקים לאביזרים שונים ומגוונים בכדי להתנהל ביום-יום.

  בפעמים אחרות, הוא עשוי להיות עדין יותר בכדי להעביר תחושה של עיסוי
  מפנק או יפעיל לחץ עמוק ומהיר במטרה להביא
  לעיסוי משחרר באמת. שחיינים – בדרך-כלל מעוניינים להאריך את הרגליים ולשפר את הגמישות
  שלהם, בכדי לחתור ביעילות. אצנים – לרוב רוצים לחזק את
  הרגליים, לשחרר את הכאבים ולשפר את הסיבולת שלהם לקראת ריצות מרתון.
  לעיתים, בעת עיסוי בראשון לציון המטפל
  יאיץ את מהלך הליטופים במטרה לסייע ולשפר את הגמישות
  שלכם. העיסוי המפנק מציע מגוון של יתרונות לספורטאים ובין היתר מסייע להפחית את משך ההתאוששות של הגוף בין אימון אחד למשנהו, משפר את הפעילות האתלטית
  של המתאמן, מסייע למנוע היווצרות של פציעות על ידי
  שיקום הגוף מהר יותר בין אימון לאימון ומייעל משמעותית את
  מהלך ההחלמה של הספורטאי לאחר פציעה או חבלה.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.