Zelenski posjetio prvu liniju odbrane u Harkovu gdje intenzivne borbe i dalje traju

Posted on at 18:19
94 0

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obišao je danas vojnike koji se nalaze na prvoj liniji odbrane u Harkovu, te im ujedno uručio i najviša vojna priznanja.

Zelenski je tokom posjete rekao da je beskrajno ponosan na vojnike koji svakodnevno rizikuju svoje živote.

“Regija Harkov, prva linija odbrane naše vojske. Beskrajno sam ponosan na naše branioce. Oni svaki dan, rizikujući svoje živote, bore se za slobodu Ukrajine”, poručio je Zelenski.

U okrviru današnje posjete, Zelenski je ukrajinskim braniteljima uručio najviša državna priznanja i vrijedne poklone, te ujedno razgovarao sa njima.

Zelenski je posjetio Harkov baš u vrijeme kada se u toj regiji nastavljaju intenzivne borbe.

Podsjetimo, Harkov, grad na na sjeveroistoku Ukrajine, ponekad se naziva “gradom-tvrđavom”. U ovom ratu čini se kako je to zasluženo jer je od početka invazije, njegovo zauzimanje bio ključni strateški cilj ruskih snaga, ali neuspješno.

Sad, nakon tri mjeseca od početka rata, ne samo da ruskim snagama to nije uspjelo već su prema mišljenju istraživačkog centra sa sjedištem u SAD-u, oni u potpunosti odustali od pokušaja da ovaj grad zauzmu.

“Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole i zauzmu Harkov, a zatim su ih protjerale iz okoline grada, kao što su to učinile snagama koje su pokušavale zauzeti Kijev”, navedeno je u jednom od izvještaja Instituta za izučavanje rata.

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.